Blog

Bebek Odası Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

Bebek odası dekorasyonu hem bebeğinizin rahat etmesi hem de kullanışlı ve özel bir görünüme kavuşması için büyük önem taşıyor. Bebek odasının istenen rahatlığı ve aynı zamanda güvenliği sağlaması için belirli noktalara dikkat ederek tasarım işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Bebek Odası Nasıl Görünmeli?

Bebek odası tasarımı için en önemli noktaların başında doğru oda seçimi geliyor. Odanın 12 metrekarenin üzerinde olması ve ayrıca 20 metrekareyi de geçmemesi ideal bir boyut olacaktır. Çok küçük olarak tercih edilecek odalar hem kullanış hem de ferahlık açısından iyi olmayacağı gibi bebeğinizin de odasını sevmemesine neden olacaktır. Küçük odalarda ayrıca yeterli hava dolaşımı da sağlanamayacağından, belirtilen ölçütlerde oda tercihinde bulunmanız önem taşır. Çok büyük odalar ise bebeğinizin psikolojik olarak kendisini yalnız hissetmesine ve bu durumda da rahatsızlık duymasına neden olur.

Bu etmenler ile doğru oda ölçülerine karar verdikten sonra bebek odası hem duvar renkleri, hem tercih edilen mobilyalar hem de diğer aksesuarlar ile bebeğinize hitap edecek şekilde tasarlanmalıdır.

Bebek Odasının Konumu Nasıl Olmalı?

Bebek odası konumu oldukça önemlidir çünkü bebeğinize hemen ulaşmak için mesafesi önem taşır. Anne ve baba odasına en yakın odalardan birisi bebek odası olarak seçilmelidir. Bu sayede herhangi bir ağlama, sorun ya da benzeri rahatsızlık olduğunda anne ve baba hemen bebeğe müdahale edebilecektir. Ayrıca bebek odasının konumu mutlaka güneş alan bir oda olmalıdır. Güneş almaması halinde içeride boğucu bir hava oluşacak ve bu durum da bebeğinizin kendisini kötü hissetmesine neden olacaktır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da bebek odasının özellikle sıcak iklim özelliklerine sahip olan yerlerde güney cephesine bakacak konumda olmamasıdır. Çünkü sıcak iklimlerde bulunan evlerde bebek odası güneye bakarsa çok uzun süreler güneş ışığı alacaktır ve bu da bebeğinizin sürekli terlemesine, rahatsız olmasına neden olacaktır. En önemli noktaların başında bebek odasının konumu için rutubet de yer alıyor. Bebek odasında en ufak bir nem varsa bile bu durum büyük sorunlar yaratabilir. İdeal nem oranı yüzde 40 ile 60 arasındadır ve bu ölçülere dikkat etmelisiniz.

Bebek Odası Duvarları Nasıl Olmalı?

Bebek odası duvarları odanın en çok göze çarpan ve psikolojik olarak da etkileyen kısmı olduğu için önemlidir. Bebek odası duvarlarının boyanması mobilyalar gelmeden önce yapılması çok daha pratik ve rahat olacaktır. Bu yüzden mobilyalar gelmeden önce duvarları boyama özen gösteriniz. Bebek odası boya seçimi için renkten daha çok en önemli nokta boyanın sağlıklı bir yapı sunmasıdır. Boyanın sağlıklı olup olmadığını anlamak için de mutlaka içine bakılması gerekmektedir. Özellikle yağlı boyalar kullanılmamalı ve bunun yerine su bazlı boyaları tercih etmeniz gerekir. Antibakteriyel özellikler taşıyan boyaların da tercih edilmesi yararlı olacaktır.

Daha sonra duvarların silinebilir yapıda olan boyaların tercih edilmesi de önemlidir. Bebeğiniz büyürken sıklıkla duvarları kirletecektir. Bu durumda, duvarları ilk günkü görünümlerine kavuşturmak ve onları temizlemek için silinebilen boyalardan tercih etmeniz rahat etmenize neden olur.

Bebek odası duvar rengi seçimi için ise açık, yumuşak ve ferah renkleri seçmeniz gerekir. Boğucu ya da çok canlı renklerin seçilmesi bebeğinizin gözlerinin yorulmasına neden olacak ve psikolojik olarak da kendisini rahatsız hissetmesini sağlayacaktır. Bu yüzden krem, beyaz, açık gri gibi renkleri tercih ederek bebek odasını ferah bir hale getirebilirsiniz.

Bebek Odası İçin Mobilya Seçimi Nasıl Olmalı?

Bebek odası için mobilya seçimi en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Bebeğinizin rahat etmesi ve günlük ihtiyaçlarının karşılanması için mobilya seçiminde yüksek kaliteli ürünleri tercih etmeniz gerekir. Beşik, karyola, şifonyer, emzirme koltuğu gibi çok farklı mobilyalara ihtiyaç duyacaksınız ve her birisini almanız bebeğinizin daha fazla rahat etmesini sağlayacaktır. Mobilyaların ölçülerine de çok dikkat edilmelidir. Genişliği ve büyüklüğü bebek odasının ölçüleri ile orantılı olmayan mobilyalar bebek odanızda kötü bir görünüme neden olacaklardır. Ayrıca hareket alanını da kısıtlayacağı için bebek odasının işlevselliğini ortadan kaldıracaktır. Basık ve havasız görünen bir oda da ayrıca bebeğinizin de kötü hissetmesine neden olur.

Bebek odası mobilyalarının mutlaka zararlı bileşenler içermeyen malzemelerden yapıldıklarından emin olunmalıdır. Özellikle toksik içermeyen ahşap malzeme seçilmesi tavsiye edilir. Mobilyalarda aynı zamanda kokusuz ve sertifikalı boyaların da kullanıldığından sağlıklı bir kullanım sunmaları açısından emin olunması gerekmektedir. Sertifika taşımayan mobilyalarda bebeğiniz çeşitli tehlikeli sorunlar ile karşı karşıya kalabilir. Bebek odası mobilyaları için en önemli noktaların başında ise mobilyaların güvenliği gelmektedir. Üstün ve yüksek güvenlik sunan mobilyaların seçilmesine önem verilmelidir.

Mobilya seçimi yapıldıktan sonra mobilyaların yerleştirilmesi için oda eğer büyükse karyola – beşik, odanın ortasında olmalıdır. Karyola ya da beşik kalorifer peteği yanına yerleştirilmemelidir. Bunun yanında pencereden de uzak tutulması gerekmektedir. Ayrıca dolap ve şifonyer gibi mobilyaların da mutlaka sabitlenmesi gerekmektedir.

Şık bebek odası mobilya modellerimize Bebek Odası Takımları kategorimizden inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir